25% от задачите във всяка категория работа ще бъдат автоматизирани до 2019 г.

   (Форестър Рисърч 2015) Прогнозите индикират, че RPA ще трансформира 60% от всички задачи в секторите мениджмънт, бизнес и финанси, 48% в сектора на професионалните услуги, и 41% в продажбите до 2020г.*

*(Форестър Рисърч 2015)

Това беше новина, която прочетохме когато стартирахме през 2016. Тогава и на нас тя се струваше прекалено оптимистична, като сами прогнозирахме не повече от 17-18%. Сега, след като 2019-та свърши, официалните данни сочат друго- всъщност средно 29% от всички работни процеси по света са автоматизирани изцяло, а над 38 изпозлват софтуерни роботи като асистенти на хора. Т.нар. augmented working. 
Размерът на бизнеса с автоматизация в световен мащаб е над $260 млрд., а водещите компании продължават да растат стремоглаво. Сега вече се говори за асистиращи роботи, които помагат на хората да са по-ефективни, за когнитивна автоматизация- роботи, които не само четат, но и разбират информацията, както и за контролирана автоматизация- ситуация, в която роботи работят с роботи. 

Преди 4 години това ни се струваше като научна фантастика, а сега дори в България имаме клиенти, които попадат във всеки от тези сегменти. 

В края на 2019-та излезе годишният доклад на Forester Research на тема RPA, и заглавието му беше "Въпросът вече не е дали бизнеса може да си позволи да изпозлва RPA. Въпросът вече е дали може да си позволи да не я изпозлва!"