Машини в добро настроение – Мениджър

Krasimir-Krastev-Osnovatel-na-RPA-Consulting-Snimka-Yulian-Donov

Замисляли ли сте се какви може да са целите на един робот?  Красимир Кръстев, основател на RPA Consulting, отговаря: да освободи от монотонни задължения поне 8 души, гарантирайки възвръщаемост на инвестицията до 9 месеца

Петър Хераков

Kогато говорим за роботи, всички си представяме различни неща. Аз се сещам за Марвин – параноичния андроид на Дъглас Адамс, увековечен в „Пътеводител на галактическия стопаджия“. И в едноименния сингъл Paranoid Android на Radiohead. А има и съвсем различен вид роботи, за които малцина се сещат, докато те си „копаят“ тихо и кротко дори и в момента.

Точно такива роботи, извършващи компютърно-базирана работа, създава RPA Consulting – българска компания за разработка на решения за автоматизация на процеси за крайни клиенти. „Използваме машинно учене, изкуствен интелект и платформи за визуална интеракция, за да създадем интелигентен софтуер, който разбира и възпроизвежда човешката работа“, разказва Красимир Кръстев, генерален мениджър на компанията.

Тези роботи се обучават от RPA Consulting да извършват операции, базирани на същите решения, логика и правила, които важат за хората в една компания. И като тях работят със същия фирмен софтуер, офис приложения и комуникационни инструменти. Предимството им е, че не се оплакват от обемисти, повторяеми и времеемки процеси, през които ние, хората, обикновено минаваме с досада, рискувайки грешки от невнимание или от умора. „Роботите могат да отнемат този тип работа от хората, като я вършат 24 часа, седем дни в седмицата, без грешка, без почивка и значително по-бързо“, казва още Красимир Кръстев. Това дава възможност на служителите да се фокусират върху дейности, които наистина носят добавена стойност за компанията. А на работодателите – да квалифицират хората допълнително, за да могат да си позволят органичен растеж с всичките му предимства и без недостатъците.

За кого работи RPA

Секторите, които имат най-голяма полза от тези софтуерни роботи, са финансовият (банки, застрахователи, брокери), FMCG, големите вериги, компании, подходящи за автоматизация. Ефектът от RPA технологиите логично е най-голям при компании със сериозен брой служители, но на практика ограничения няма. „Разработваме индивидуални решения, за да можем да помогнем навсякъде, където има административна необходимост“, казва Красимир, чийто екип има преки наблюдения върху отношението на бизнеса у нас към технологиите за роботизиране на бизнес процеси през последната маркирана от пандемията година. „Много от нашите клиенти осъзнаха, че онези части от бизнеса, които не са автоматизирани, на практика изостават значително или дори застрашително в периода на адаптация към новите реалности“, коментира той. Компанията предлага много и различни решения: от роботи, които използват изкуствен интелект за динамично управление на разходите за извънреден труд, през такива, които планират логистични маршрути, учейки се за седмици да надминават специалисти с многогодишен опит. „Най-интересните ни предизвикателства са тези, които имат най-голямо отражение върху живота на хората – светкавично кредитиране в банкови институции, светкавично застраховане и обработка на щети, контрол на плащанията и вземанията. Имаме дори клиент, производител на хранителни продукти, при който над 90% от администрацията се извършва от роботи“, разказва още мениджърът на RPA Consulting.

След скорошното затваряне на инвестиционен рунд, в който освен с инвеститори се сдобива със стратегически партньор, компанията ще се развива в три основни посоки. „Първата е да разработим по-сериозно българския пазар, защото вярваме, че местният бизнес може да се конкурира успешно на европейския пазар с нашите технологии. Втората е разработка на решения, насочени към малкия и средния бизнес, който с минимална инвестиция да може да се убеди в предимствата на автоматизацията. Третата е решения за международни банки и финансови институции, още повече че имаме екип с дългогодишен опит в тази сфера“, казва Красимир Кръстев.

Задачата на робота

Конкретните казуси могат да дадат много добра идея за това как работи дадена фирма или как мисли даден човек. Още повече, като са изненадващи.

И така, RPA експерти: търси ви шивашка фирма, която внася материали от Англия и изнася дрехи за там. Материалите са около 3 хил. различни вида, фирмата шие 30 модела, като във всеки има различно количество от тези материали, но за всеки модел се знае точно колко е то. Колко време ще отнеме и какво ще струва да се направи софтуерен робот, който да поеме попълването на внос/износ данните за митниците?

„Тук става въпрос за автоматизация на работен процес. Подобен процес може да бъде разработен от начало до край в рамките на две седмици и разход от няколко хиляди евро. Правилото, към което се придържаме, е, че един робот трябва да може да освободи от конкретното задължение минимум 8–10 души и да струва по-малко от годишния разход за един от тях. По този начин гарантираме възвръщаемост на инвестицията на клиентите си в рамките на 3–9 месеца, което дори и в предизвикателни времена като сегашните е светкавично“, обяснява Красимир.

Диалогът ни е забавен и интересен и ще завърши по същия начин – наистина ли отговаря той, или го прави робот, създаден от компанията? „Технологиите за семантично разбиране на език са все по-достъпни. Ние също работим активно в тази посока, което ще ни позволи в следващите няколко месеца да предоставим на пазара софтуерни решения, боравещи свободно с български език в свободен текст за счетоводни и юридически документи.“ Има неща, които обаче не са подходящи за автоматизация, убедени са от RPA Consulting. Креативната работа е едно от тях. „Докато сме иновативни и интересни за клиентите си, може да сте сигурни, че говорите с човек!“

Красимир Кръстев  е основател и управител на RPA Consulting. За своите 34 години има сериозен опит: над 10 години в корпоративния мениджмънт и управлението на проекти в публичния и частния сектор. Участвал е в управлението и структурирането на процеси на международни компании в FMCG и IT сегмента, както и на множество проекти в публичния сектор.

От старта си през 2016 г. до сега RPA Consulting е разработила над сто автоматизации за компании в България и чужбина. RPA Consulting е сертифициран партньор на UiPath и Automation Anywhere, разполагайки с ресурс с най-висока степен на акредитация за разработка върху двете платформи.

Снимка: Юлиян Донов | Автор: Петър Хераков | Източник: Текстът е от бр. 02/21 на сп. „Мениджър“https://www.manager.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.