Софтуерните роботи идват – Капитал

Snimka-Spisanie-Capital-Nadejda-Chipeva

Роботите рядко изглеждат така, както в научната фантастика. Не са заплашителни огромни машини, а понякога дори не съществуват физически. През последните години се родиха т.нар. софтуерни роботи, които автоматизират компютърна работа. Българската компания RPA.bg, която миналата седмица официално привлече финансиране за над 1 млн. лв., разработва именно виртуални роботи за оптимизация.

В момента RPA.bg разработва решения по поръчка за клиенти като Lufthansa Technik Sofia, „Лукойл“, „Аксон“, VM Finance и други. Изчислението на компанията е, че един софтуерен робот може да автоматизира работата на между 10 и 12 души. Целта е през тази година някои от решенията да бъдат пакетирани като продукти за свободния пазар. Броят на служителите (в момента 10) в оптимистичния сценарий ще се утрои в рамките на година, а последната стъпка ще бъде излизане към Гърция и Турция.

RPA.bg е основана през 2016 г. от Красимир Кръстев и Михаил Иванов. От 2020 г. вторият не е в компанията. В момента Кръстев държи 78.5% от собствеността в дружеството „РПА консултинг“, а на мястото на Иванов влиза нов съдружник – Александър Недялков, който държи миноритарен дял от 5% в компанията.

Останалата част от собствеността отива в новите инвеститори, които инвестираха над 1 млн. лв. в компанията. Фонд мениджърът към Фонда на фондовете Innovation Capital държи 12.5% от дяловете, а компанията на Филип Генов за дигитална трансформация на финансовия сектор F27 е собственик на останалите 4%. Digital Solution Partners, фонд за частен капитал, който има същите съдружници като F27, също е част от инвестиционния рунд, но чрез конвертируем дълг и за момента няма дял. Инвестицията става при оценка на компанията за около 4 млн. лв. За 2020 г. „РПА консултинг“ отчита приходи 340 хил. лв.

Снимка: Надежда Чипева | Автор: Йоан Запрянов | Източник: Капитал – www.capital.bg

Цялата статия може да прочете на адрес: https://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2021/03/05/4182199_softuernite_roboti_idvat/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.