Роботизирана Автоматизация на Процеси - RPA

RPA (Роботизирана Автоматизация на Процеси), само по себе си е част от една по-широка концепция – Автоматизация на управлението на бизнес процеси като стратегия. 

Чрез RPA могат да се създават софтуерни роботи, които могат да се учат, имитират, анализират и след което да изпълняват бизнес задачи/процеси по предварително зададени правила. 

RPA автоматизацията позволява да се създават роботи като наблюдават дигиталните интеракции на хората с различни софтуерни системи.

Покажете на Вашите роботи какво да правят и след това ги оставете да вършат цялата работа!

Софтуерните роботи могат да използват всяка програма и система по същият начин както го правят хората, но без прекъсване, 24/7/365, много по-бързо и със 100% надеждност и прецизност.

Как работи Роботизираната Автоматизация на Процеси (RPA)?

RPA представлява софтуерен продукт (робот), използващ инструментите, които използва човек – монитор, клавиатура, аналитично мислене, за да се научи да върши повтаряеми и базирани на правила задачи. Ако един работен процес е базиран на правила и набор от решения, той вероятно е изключително подходящ за автоматизация.

Роботът се учи и безгрешно използва съществуващия софтуер, с който работят хората (ERP, CRM, офис приложения, BI и пр.) по абсолютно същия начин както би го направил човек. Което прави възможно робот да се „научи“ да изпълнява всяка една задача, която човек може да изпълни на компютър, но по-бързо, по-точно и без грешки в данните.

Какви процеси могат да се извършват от софтуерни роботи?

Process-done-by-RPA

   RPA роботите могат да: се настроят да работят по определен график, да се клонират, да се персонализират, и лесно да се споделят в организацията между  различни отдели и служители.

    Целта на RPA е да освободи служителите от бремето на изпълнение на рутинни, повтаряеми задачи като обработки на поръчки, документи и доклади например освобождавайки хората да носят добавена стойност и да участват в процеса на работа с това, с което робота не може – вземане на важните решения.

Какви са ползите от RPA?

Роботизираната Автоматизация на Процеси(RPA) носи позитивен ефект върху всеки бизнес като намалява административната тежест и увеличава продуктивността.

RPA предоставя редица ползи от момента на започване на работата му като: намаляване на разходите, по-висока точност и прецизност, по-бързо време за изпълнение на всяка задача и продължава да доставя ползи, като се разраства из организацията Ви като освобождава управленския екип да планира разрастване без да се тревожи за кадровата обезпеченост.

 

По-висока продуктивност

RPA роботите увеличават продуктивността на служителите стъпка по-стъпка, като ускоряват потока на работата и позволяват да се свърши повече работа, чрез независимо изпълнение на процесите. В индустрии където има голям обем от документи за обработка като финансови услуги, застрахователни услуги и публичният сектор, RPA роботите могат да се заемат с работата по попълване на формуляри и документи напълно автоматично.

Намаляване на разходите и бързо възвръщане на инвестицията

За всеки служител използването на RPA означава освобождаване на над 40% от работното време всеки ден, което е било разхищавано от извършването на ръчни административни задачи, което от своя страна Ви намалява разходите. Инвестицията в RPA се възвръща в рамките на няколко месеца, след което роботът продължава да извършва неуморно своя труд и да ви носи ползи. В индустрии като здравеопазването стойността на RPA роботите се повишава от това, че се изисква обработка на документи без грешки от което зависи и здравето на пациентите.

Лесно надграждане

RPA позволява голямо количество бизнес процеси да са по-еластични и да са способни да се адаптират към несигурни времена и постоянно променящи се ситуации. Софтуерните Роботи Ви дават гъвкавост за обработка на всяко количество работа независимо дали е планирана или не. Ви позволява да автоматизирате нови процеси, като надграждате съществуващи или създавате нови роботи, които да работят в синхрон или независимо помежду си.

Видими резултати

RPA подобрява редица критерии за успеха на вашият бизнес, като удовлетвореност на клиентите Ви и ви дава по-висока конкуретноспособност, като пренасочите Вашите служители към това, което вършат най-добре. По този начин служителите Ви ще имат повече време за извършване на работа с по-висока стойност, което дава положителен ефект върху приходите Ви.

По-висока точност и прецизност

Чрез 100% точност няма нужда от корекции, след като работата е свършена от робота. Автоматизирането с RPA позволява на бизнес сектори като финанси, застраховане и здравеопазване да разчитат на роботите за стриктното изпълнение на всяка задача според стандартите, законите и правилата на сектора. RPA в счетоводството позволява нови нива на скорост и прецизност в процесите по получаване на плащания и разплащане по фактури.

Използване на силата на Изкуственият Интелект(AI)

Когато AI се комбинира с RPA се създава Интелигентна Автоматизация, автоматизацията се разширява и достига нови нива и обеми, като успява да извлече полза от над 80% от неструктурираните данни на Вашата организация. В счетоводството може да автоматизирате обработката на фактури и плащания към не-стандартни фактури от доставчици. В застраховането можете да автоматизирате обработката на искове за обезщетения и да засечете автоматично потенциални измами. В HR, можете да автоматизирате заявки и да разберете какви са били намеренията на служителя.

Лесна интеграция между различни платформи

RPA е не зависи от приложения/софтуери и платформи, което означава, че Вие не трябва да обновявате или заменяте съществуващите си такива. RPA роботите позволяват на всяка организация да премахне технологичните пречки, като се свързват без проблем между всички софтуерни инструменти, без значение от функцията или отдела. Резултатът от това е невиждана досега производителност и подобряване на работата между различните отдели във Вашата организация, където се крие и потенциала на човешкият Ви ресурс.

Подобрено обслужване на клиенти

При обслужването на клиенти, RPA роботите помагат на агентите при комуникация с клиенти, като извършват цялата системна работа по вкарване на данни в тикети, формуляри и различни документи – това води до по-бързо време за обработка и 50% подобрение на потребителското обслужване едновременно. Индустрии като телекомуникационните и комунални услуги използват роботи, които да обслужват клиенти и да отговорят на пикове в обема на обажданията.

ВСЯКО ПЪТУВАНЕ ЗАПОЧВА С ЕДНА КРАЧКА

Как RPA задвижва дигиталната трансформация?

Дигиталната трансформация на много бизнеси започва с пускането в действие на RPA решения с цел намаляване на оперативни разходи и модернизирането на операциите, като по този начин можете да придобиете или да си възвърнете преднина пред конкуренцията.
В центъра на много стратегии за дигитална трансформация RPA предлага възможността да се автоматизират процеси бързо и лесно, като се премахне човешкото взаимодействие и се предостави богата бизнес информация, която не е била видима досега.
Независимо от това дали се изправени пред неочаквани кризи или се опитвате да се справите с ежедневното натоварване, автоматизацията Ви подсигурява непрекъснати бизнес процеси и ускорява всяка дигитална трансформация.
Първата стъпка към Вашата дигитална трансформация, започва с въвеждането на RPA.

С какво RPA се различава от традиционните решения за автоматизация?
RPA е интуитивно за употреба

Идеята за автоматизиране на различни бизнес процеси от администрацията или големите като обем процеси определено не е нова. Възможността квалифицираните работници да изпълняват по-малко време в свързването на точките между различни системи и изпълняването на тромави и повтарящи се задачи е цел, към която се стремим от години. Въпреки това инструментите, които позволяват помощ при такива общи процеси, като обработката на потребителски екрани останаха трудни за разбиране от крайните служители в компаниите. RPA позволява на бизнес потребителите да изграждат роботи сами и да осъществяват възвръщане на инвестициите в рамките на дни.

RPA дава допълнителна работна сила

RPA представлява управлението на множество технологии с лесен за използване интерфейс. Преимуществата на Машинното Обучение (Machine Learning – ML) и Изкуственият Интелект (AI) направиха възможен скок напред в развитието на RPA след първата му поява преди 20 години. RPA ви дава силата да автоматизирате различни процеси един по един в реално време. Гъвкаво и интелигентно, RPA работи 10 пъти по-бързо и дава 100% защита от грешки.

Старт, стоп и разширение на Вашата Дигитална Работна Сила от RPA роботи по всяко време!

   Днес RPA доставя автоматизация за частица от времето, което се изисква при традиционните подходи. Способността на RPA да е платформено независима и дава преимуществото да се имплементира бързо и във всякаква работна среда, по всяко време, и на всяка локация. Роботизираната Автоматизация на Процеси може да стартира незабавно, да се надгради по желание и да работи на 100% капацитет нон-стоп. Добавете и Интелигентна Автоматизация и вашата „Дигитална Работна Сила” ще може да се справя и с още по-сложни набори от информация и да автоматизира всеки бизнес процес от началото до край. Вие избирате колко софтуерни робота Ви трябват и ги пускате в действие, когато са Ви нужни.

RPA е съвместима с всички приложения и системи, нови или по-стари.

При въпроси и нужда от повече информация се свържете с Нас:

Адрес:

Бизнес център Комфорт
ул. "Бяло Поле" №3
София. 1000, България

Телефон:

+359 2 995 11 15